Státní maturita 2016 – matematika versus cizí jazyk – co bude lehčí?

23.01.2016 16:51

Jako druhý povinný předmět si v rámci státní maturity 2016 maturanti volili mezi matematikou a cizím jazykem. V posledních letech byla úspěšnost u matematiky výrazně horší ve srovnávání se státní maturitou z cizího jazyka. Z uvedeného by se dalo usuzovat, že pro maturanty byla státní maturita z cizího jazyka úspěšnější a dá se asi říci, že i lehčí. Ale jak to bude v roce 2016, vzhledem k tomu, že se chystají změny u státní maturity 2016 z cizího jazyka? K posouzení může napovědět mírně následující schéma:

Státní maturita 2016 z matematiky:

je tvořena pouze didaktickým testem, zahrnujícím uzavřené úlohy, ale zároveň i otevřené úlohy a dvojího typu, jedním z typů otevřených úloh jsou takzvaně široce otevřené úlohy, u kterých se hodnotí celý postup řešení i výsledek, druhým typem jsou tzv. úzce otevřené úlohy, u kterých se hodnotí zapsané odpovědi na dané úlohy.  

K přípravě na státní maturitu 2016 z matematiky doporučujeme například knihu:
Tvoje státní maturita 2016: MATEMATIKA


Státní maturita 2016 z cizího jazyka

  je koncipována jako zkouška komplexní, kdy je tvořena ze tří dílčích částí, dá se říci zkoušek, kterými jsou didaktický test, písemná práce a ústní zkouška. Pro úspěšné složení státní maturity z cizího jazyka musí maturant uspět u všech třech částí, dílčích zkoušek.

Novinkou pro státní maturitu 2016 z cizího jazyk je zvýšení počtu možností odpovědí v didaktickém testu z původních tří možností na čtyři možnosti odpovědí v části první poslechového subtestu. Další změnou je navýšení celkového počtu zadaných úloh z původních sedmi úloh na osm úloh v rámci poslechového subtestu v třetí části. V neposlední řadě dochází i ke změně v rámci bodování úloh.

K přípravě na státní maturitu 2016 z anglického jazyka doporučujeme například knihu:
Tvoje státní maturita 2016: ANGLICKÝ JAZYK

Mohlo by tě zajímat - další články:
Státní maturita 2016 - termíny maturity

Státní maturita 2016 – změny v didaktickém testu v roce 2016